}

tukang amek gamba sila bace..


Soalan.
Assalammualaikum Ustaz,

Nak tanye nih...
1. Misal kata kita shoot gambar wedding, dan si perempuan tu plak pakai gaun, yang mana sebelah atas bahu ke atas dada terdedah (Fesyen gaun2 pengantin terkini). Apakah pendapat ustaz ttg duit bayaran ambik gambar wedding tu yg kita terima? Berkat dok? Walhal kita shooting gambar org wedding 'buka sana buka sini' gaun dia tuh..? Dah diaorg yg pilih gaun pengantin sedemikian.

2. Sebagai client, pengantin ni (contohnye non-muslim) nakkan kita ambik gambar diorg 'kissing'. Biasalah, romantik lah konon.
Sama gak spt soalan satu tadi, apa pendapat Ustaz?

T.Kasih.

Jawapan Ustaz
1. Apa yang haram dilihat olih kita maka haram pula hukumnya kita abadikan didalam gambar.

Contohnya wanita diharamkan mendedahkan bahunya atau lehernya kepada bukan mahram maka haram diambil gambar dalam keadaan bahu atau leher yg tidak bertutup.

Haram ini bersamaan samada ketika hari2 biasa atau hari persandingan dan samada jurufoto amatur atau pun profesional.

Bila perbuatan telah menjadi haram maka dimana ada keberkatan upah yang diterima.

Bila dah makan dari sumber yg haram solat pun tidak akan diterima. Satu malapetaka yg cukup besar.

2. Jika pengantin menututp aurat dgn sempurna , berkissing di depan orang terhitung sebagai menjatuhkan maruah melainkan mencium pipi seperti seorang suami yg baru pulang dari musafir maka tidaklah mengapa.
Yg lebih dari itu sebenarnya di impot dari barat yang tidak dapat petunjuk.

Bekissing mulut pula tiada khilaf pada haramnya kerana meniru upacara kawin orang nasoro di gereja2.

info dari RSP

TERIME KASIH MEMBACA....

4 nasihat mereke:

  1. a'ah la..... betoi gak no..... tak penah terlintas pun benda nie......

    ReplyDelete
  2. betul tu.. tp kdang2 ade phtgrpher yg da x pkir tu sume kot.. huhu

    ReplyDelete
  3. sofie..
    same la kite pikirkn yea..

    ReplyDelete
  4. pinky pixie..

    bese la 2..
    sstegah redah ke kn..
    kite ingt2kn..

    ReplyDelete

Close
:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...