}

makan larut malam

hye ualls..
n3 petame khames 30/9/10...
harinie ain buat2 bz sbb 2 xde n3 yg d'poskn arinie..
mlm nie la baru buat2 rajin nak poskn n3 ok..

n3 da tuliskn atas tue,,sila besarkan mate anda..hehhe
klu tak jugak besarkn mate,ain bg taw,n3 makan larut malam yea...
sebab ain baru balik mkn larut malam tadi dgn ibu n ayah..
ok nie menu yg ain pilih td yea (menu la sgt)...

aBc strawberi

aBc nie terbaek gua ckp lu !!!!nyamnyam.. 

cemua gamba adelah dari pakcik goole yea..
ramai sgt owg td kat kedai 2,segan + malu pulak nak amek pic..

 roti canai tel0r..

menu k2 pulak roti canai tel0r..bnd wajib klu mkn larut mlm..
td pikir nak mam roti bakar je,tp tak tkeluar pulak nak cakap,sebb tengok aBC 2 sedap sgt,,las2 ayah yg oderkn.. 

jadi ade yg tliur dgn mkn di atas??
ape lg sila kua umah n drive kete carik mamak yea..

sekian....


p/s : pd yg anta ptnyaan utk tutor 2 nnt ain buat n3 yea..ain tgh usahekn jwp yg sng n rgkas,klu xde jgk ain ajar kowg pelan2...hheh
dan yg ke 2,pd yg add ain kat fB tp ain xaprve 2 maaf yea..sbb ain ssh nak aprve owg skag.jd bg msj yea ckp kowg nie sape (
pikir ko 2 artis ke ain ha!! )fB ain,ain punye suke la!!

TERIME KASIH MEMBACA....

tajuk bar bergerak..

hye ualls..
n3 pertame rabu 29 / 9 /10...

ain dpt p'tanyaan mcmne nak buat tajuk bar b'gerak mcm ain punye blog..

mase ain tgh BW ain jumpa blog rojakstory,dekat cinie mcm2 tutorial yg kowg bole blaja..

skrg ain nak ajar mcmne nak wat tajuk bar b'gerak yea..mudah n rigkas je..tak payah pegi edit html mcm ain buat yea..

fes s'kali ualls bukak website nie TAJUK BAR B'GERAK


akan keluar paparan mcmnie ..

1 : ualls tulis la tajuk ape yg ualls nak..lepas 2 ualls tekan add yea..


lepas tekan add akan jadi mcm atas tue..

2  : ualls bole pilih efect ape yg ualls nak yea..lepas tue tekan preview ..

 paparan preview akn muncul nnt.. nnt ualls bole pilih la klajuan efect yg ualls nak 2..

3 : bile ualls nak pueh aty dgn efect yg ualls nak 2 klik OK GC..
4 : lepas tue ualls copy la kod yg ade tue ..

lepas siap cemua 2 ualls klik LAYOUT pastue klik ADD A GADGET dan pilih HTML/JAVASCRIPT. pastue ualls paste la kod yg ualls copy dan SAVE ..

kotak HTML/JAVASCRIPT tu kena letak kat bahagian blog korang yang paling atas sekali sebab nak bagi title bar tu laoding lebih lambat. Pandai-pandai la cari port yang sesuai nak letak kotak HTML/JAVASCIPT tu.

SIAP!! kalau ade tak phm lg tingalkn coment yea..

opsss...an lupe pesanan dari pnaje (rojakstory)...
 Efek yang boleh digunakan ialah SCROLL LEFT, BLINK, MESSAGE SCROLLER dgn R-BANNER

TERIME KASIH MEMBACA....

Contest teka duit syiling 50 sen

 
hye ualls..
n3 pertame selase 28/9/10
arinie ain nak join contest dari sis elyies pulak..
 
Syarat Penyertaan :

1. Terbuka kepada kesemua blogger yang mengetahui atau terjumpa atau terbaca atau terikut atau sebagainya mengenai blog nie.

2. Sudi menjadi FOLLOWER di blog ini (sukarela yer..tiada paksaan..seperti biasa la, kalo buat contest mesti menjadi follower..bukan per..senang nak review blog peserta nanti)dah!azrynain

3. Add kan LINK blog ini pada blog memasing.siap

4. Add kan LINK contest ini di entry memasing yer. siap

5.Add kan banner contest di side bar blog memasing. siap
 
pade sis ain teke RM 98.00
 
betol tak betol tak...hehhe
klik gamba yea klu nak join..

TERIME KASIH MEMBACA....

hadiah bulan ogas da smp..


hye ualls. 
n3 pertame isnin 27/9...

pade yatie aka pinky girl talk nnt sis emailkn ape yg yatie nak yea..
..........................................

arinie ain dapat adiah..
abg pos laju yg anta..dala cakap mcm nak makan owg je..
dalam aty ain dok tny sape la yg rajin benor nie anta brg.
nie antare pbualan ain ngan ain poslaju 2..

abg p.laju : nie cik azreen nor ain bt a... !! (dgn sore yg 
             tingi)..
ain        : ye saye.nape? (muke tkejut smbil pndg brg)..
abg p.laju : tulis name n ic serte tande tgn dkt nobo 7.
ain        : ok,jap ( sambil tulis )
abg p.laju : nah brgnye.. (muke nak mkn owg)
ain        : terime ksh ye..abg laen kali jgn ckp kuat2 taw..sy
             xpekak lg,satu famly sy pon xpekak lg..keje dgn aty
             iklas yea.. (sambil amek brg)..
abg p.laju : emm maaf yea...(muke xbesalah)

 niela barang yg ain dapat tue..


ain sebenarnye tak taw sape yg anta mule2,nak bace alamt pgirim mmg xbole lah,
sebb tulis dokte kn..den xpaham ok..
mule2 nak bukak takut la jugak,mane la taw dye letak bom ke..
mak ain dah pesan,owg nak buat kite dgn mcm2 care,jd ati2 yea.
ain bukak adiah 2 dekat blakang umah ok,takut jugakkn,,
pakcik belakang umah ain dok tgk je ain wat ape,,hehe
ok nie la isi pewot kotak yg ain dapat 2..

 
baru ain ingat,bulan lepas ain ade mase contes dekat Zon Umami
jadi ain jd pemng utk bulan ogas..
dowg bg instant soup nie kat ain...
terime kasih yea.. 
sekian......

TERIME KASIH MEMBACA....

Birthday Lucky Draw By Naufal N Nureen


lucky draw dari sis ct yea..
sempenan besdaynye 8 oktober nie..
jom ekot ain join taw..
mane taw dapat adiah dari langkawi kan....

pade sis, ain ucapkan
selamat TAMBAH umo yea..
moge allah permudahkan segale urusan sis dan moge sis dilimpahkn rezeki serta kebahagian berlipat kali gande yea.. 

ain tag :
intan inn
yana
cemua yg bace n3 nie


TERIME KASIH MEMBACA....

kami berwayang..


hye ualls...
n3 ke 2 untuk sabtu 25 september...
hadiah dah siap beli,,tingal nak balut n anta je mingu depan.
sori yea pade pemeng GA ain..
kelewatan ats sebab ke bz dgn intiview keje lepas raye dan mood raye masih mmbare ok..


 nie la adiahnye,,ade 5 je,sebb ade x bg alamat lg ok..ain tngu smp isnin,xde ain carik pemenang baru..

dahdah balik pade tajok n3 kite arinie..
tadi ain tengok wayang dengan kawan ain ok..
pakwe xdekan,jadi keluar dgn kawan jela..hehhee..
sebenarnye hajat ati kwn ain nak carik adiah besday utk anak buah dye..
tapi sebab masa byk sgt teluang dan kitaowg dah lame xjumpa..dekat setaon kowt..
sebab jarang n da lame tak pegi t.mines, ain xtaw pon tmp wayang dah tukar..tapi stil area yg same la..
ain xtaw la sebab ape k..lupe tny owg c2..
mule2 xtaw nak tgk cete ape,pas2 adela dak2 laki yang keje wayang 2 cadangkan cete Legend Of The Fist


bdk 2 cakap best,kitaowg try la..ain amek wayang pukul 2.10pm..
mase 2 adela setengah jam lebih,mmb ain ajak pegi mane game..ain lyn jela mmb ain maen game..


nie la mmb ain..namenye zaharani...
time nie dye ngah maen game mnari2,,sori zaha,ak amek pic ko senyap2..


nie pic ain lepas abes wayang ok..nie tngu czaha 2 la..lame sgt..
zaha jgn mare yea klu ko bace..heheh
cete legend of the fist 2 mmg la best ok..walaupun ain jenis xsuke tgk cete ganas nie,tp lyn jela..n lawak la jugak,,mase 2 ramai la jugak owg chnes dalam wayang 2..dan ramai la jugak capel buat wayang dalam 2..hahahha..ain ckp ngan mak kowg.haaa ( mcm ain taw jekan mak kowg 2..)hehehe


sebelom balik ain beli buger mcd..ingat nak makan gcb,tapi dah xdela.ketingalan zaman tol ain nie...
baru je abs mkn sambil tulis n3..tlupe pulak ain ade beli buger nie....

TERIME KASIH MEMBACA....

tukang amek gamba sila bace..


Soalan.
Assalammualaikum Ustaz,

Nak tanye nih...
1. Misal kata kita shoot gambar wedding, dan si perempuan tu plak pakai gaun, yang mana sebelah atas bahu ke atas dada terdedah (Fesyen gaun2 pengantin terkini). Apakah pendapat ustaz ttg duit bayaran ambik gambar wedding tu yg kita terima? Berkat dok? Walhal kita shooting gambar org wedding 'buka sana buka sini' gaun dia tuh..? Dah diaorg yg pilih gaun pengantin sedemikian.

2. Sebagai client, pengantin ni (contohnye non-muslim) nakkan kita ambik gambar diorg 'kissing'. Biasalah, romantik lah konon.
Sama gak spt soalan satu tadi, apa pendapat Ustaz?

T.Kasih.

Jawapan Ustaz
1. Apa yang haram dilihat olih kita maka haram pula hukumnya kita abadikan didalam gambar.

Contohnya wanita diharamkan mendedahkan bahunya atau lehernya kepada bukan mahram maka haram diambil gambar dalam keadaan bahu atau leher yg tidak bertutup.

Haram ini bersamaan samada ketika hari2 biasa atau hari persandingan dan samada jurufoto amatur atau pun profesional.

Bila perbuatan telah menjadi haram maka dimana ada keberkatan upah yang diterima.

Bila dah makan dari sumber yg haram solat pun tidak akan diterima. Satu malapetaka yg cukup besar.

2. Jika pengantin menututp aurat dgn sempurna , berkissing di depan orang terhitung sebagai menjatuhkan maruah melainkan mencium pipi seperti seorang suami yg baru pulang dari musafir maka tidaklah mengapa.
Yg lebih dari itu sebenarnya di impot dari barat yang tidak dapat petunjuk.

Bekissing mulut pula tiada khilaf pada haramnya kerana meniru upacara kawin orang nasoro di gereja2.

info dari RSP

TERIME KASIH MEMBACA....

kad raye dari heliza ...




salam ualls..
bosan xtaw nak wtpe ain tulis n3 nie yea..
n3 utk ucapan terima kasih
sebab???
ain dapat somethg dari heliza..
ualls ade dapat??
ualls taw ke heliza mane??
heliza helmi yea..
walaupun dapat 15 syawal xpe..jnj ain dapat jugak..
ain pikirkan ain xdapat..
thanx yea sis heliza... 




TERIME KASIH MEMBACA....

Lynn's First Lucky Draw


hye ualls..
ain join lucky draw dari sis lynn kali nie..
due date dye smp 25/ 10 yea..
kalau nak taw syarat dari sis lynn terjah blog sis lynn nie ok..
blog wane pink gitu..(comel)..


TERIME KASIH MEMBACA....

konvo ku nantkan...


hye ualls..
ain ngah taip n3 nie sambil senyum xingat nie....
tengok gamba atas 2..gamba bkn utk promot ok..hehhe
tadi mase ngan berbls wall dgn mmb mase blaja dulu,ain dapat maklumat yg mybe bln depan akn adekn konvo..
sape xteruje ok..nanti leh jump kekawan blja dulu..
bole amek gamba bebanyk...bole la ain smbog stdy lg ok..
nie konvo ke2 bg ain lepas sijil dulu yea..
konvo nie akn di adekn dekat terengganu yea..dekat taman tamadun islam (TTI)..

tak caye tgk info nie


sape yg rase2 kene mengene klik cinie yea..(pd student la)


p/s : en nuff xmrajuk dah..dye bg a.asia lg 2..rajin klik yea..

TERIME KASIH MEMBACA....

nuff merajuk ke..


hye ualls..
harinie 15 syawalkan..lg 15 hari la bln syawal nak tingalkn kite..
moge ain akn bjumpal syawal pd taon depan kan..
dan..

sape bole bg jawapan kat ain nape nuff taknak siarkan iklan dekat blog ain nie..
dah 2,3 hari ain tengok nuff tak bagi iklan kat ain..
nuff majok yea ngan ain (hehehe)...
kalau tak,tiap ari ain lawat blog mesti iklan nuf menyerikan blog ain nie..tapi skrg..hemmm
pd en nuf janganla majok,nnt ain xde mud nak blogg lg aw..
nuff dgr la yea luahan hati ain nie..
kalau nuff x nak siarkan iklan cmne ain nak kumpul duet nak kawen nnt... dan ain tak penah curang taw ngan nuff..


TERIME KASIH MEMBACA....

Contest Terbaru, Menangi Hadiah Lumayan Bernilai RM110!



salam ualls...
harinie ain nak join contest dari cik farah jugak..

syarat-syaratnye mudah aje..
1. Pertama sekali kena jadi follower di blog Lirik Lagu
2. Kena Subscribe Feedburner di blog Lirik Lagu ( ada di bahagian sidebar atau pop up, masukkan email dan klik subscribe)
3.Tulis post tentang contest ini di blog anda dengan syarat di numbor 4...
4. Link ke blog lirik lagu dalam format seperti ini Lirik Lagu dan link ke post ini
dandandan
Joinlah berapa banyak nak, korang boleh hantar seberapa banyak penyertaan yang korang nak dengan syarat blog berbeza (umur blog atas 5 bulan). Makin banyak penyertaan, makin tinggi peluang nak menang

  • pada cik farah nie email ain yea azryn.ain@gmail.com

TERIME KASIH MEMBACA....

Doa Seorang Ibu



Dahsyatnya Doa Seorang Ibu.

Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu

Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bilamasa ada masa untuk buat benda tak baik tapi takdak masa nak buat yang baik

Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah

*** Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang so ibu2 jangan jatuh air mata ye and anak jangan bagi ibu jatuh air mata. Menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak

Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya

Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka
Ø Melihat kaabah sehingga menitis air mata
Ø Membaca quran sehingga menitis air mata
Ø Memandang wajah ibu yg sedar tidur / sedar hingga berlinang air mata

3 orang yg kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidor!
Ø Anak
Ø Ibu
Ø Suami

Selingan: kata ustaz kalau kita ada perselisihan faham dgn suami / isteri sampai nak bercerai, tgk laa muka bila dia tidor kalau masih terbit perasan kasih, saying, cinta, rindu atau simpati, janganlah bercerai tapi jika tiada rasa tu semua maksudnya jodoh dah memang takde, boleh proceed pi mahkamah J

Orang yang selalu menatap and memandang ibunya takkan menangis di hari kematian ibunya? kira tak menangis teruk laa.. Bagi siapa yg masih ada ibu, pandang laa selalu

Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menujukkan sesuatu pada ibu

Kalau ada niat yang baik teruskan laa..Allah akan bersama, jangan takut

Kalau tak mampu lakukan sesuatu, pasang niat pun mencukupi e.g. tak mampu tolong org, niat nak tolong pun dah memadai

*** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat terbaik dengan syarat letakkan ibu kita di tempat yang terbaik

Ada kaedah yang mana kita boleh minta pada Allah, ?ungkit? kebaikan yang menimpa dengan tujuan untuk makbulkan doa kita. Kaedah tu dipanggil ?wasilah amal?

Ø ?Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini?
Ø *** Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab. Makna dia wasilah amal ni sangat berkesan kalau yg dituntut tadi adalah hal-hal yang berkaitan kebaikan yang dibuat kepada ibu kita
Ø Tapi geng kalau sedekah RM1 takkan nak tuntutkan J

Antara lain yang boleh dituntut adalah apabila kita ditimpa sakit / musibah

Kalau ditimpa sakit, baca laa Innalillahiwainnaillaihirojjiun, then cakap dengan Allah

Ø ?Ya Allah, berilah pahala besar untuk sakit yang aku tanggung ini?
Ø ?Ya Allah, bagilah aku keampunan dosa atas sakit ku ini?

Even suapkan anak pun kita boleh tuntut, apatah lagi sedekah kepada ibu dan orang yang memerlukan.

*** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas sembahyang buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun pada waktu ibunya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu masih hidup atau telah tiada, selepas setiap solat kita mesti doakannya!

Doa orang yang masih hidup makbul untuk orang yang hidup dan mati. Jadi doakan ibu kita telah tiada!

*** Doa orang yang mati makbul untuk orang yang masih hidup

Ø Masa ni ustaz tu bagi contoh sadis sket..sedeh gak laa.. pi ke pusara mak kita cakap..?Mak, esok anak saya nak kawin, kalau mak ada tentu mak bahagia engok cucu mak kawinkan? atau ?bapa saya nak kawin esok, kalau bapa ada, pasti bapa akan gembira tengok sayakan..? Ustaz kata luahkan kepada ibu / bapa yang telah tiada kerana mereka mendengar dan mereka boleh mendoakan kita dari sana .

Bila lalu kubur, perlahankan dan beri salam! Mereka akan doakan kita ?berkatilah si A ini? dan jika tak bagi salam, mereka akan kata ?celakahlah orang ini? Jadi, jangan lupa bagi salam next time

Tanda tanda siksa Allah atas muka bumi ni antara lain simpan harta sampai mati tak pernah keluarkan

Sesiapa yang bersedekah selalu, takkan miskin orang itu selamanya..

Bila nak berbelanja @ shopping always spare duit untuk sedekah kerana dalam duit kita tu ada hak org susah. Jadi bila orang buta datang masa makan, bagi laa duit sebab kita nak cari org susah untuk sedekah dah amat susah masa sekrg and takde masa jadi Allah hantarkan org2 susah ini untuk kita dapatkan pahala!
*** Jika mak kita sudah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukkan wang untuk dia, bila mak kita dah takde teruskan memberi peruntukkan tu sebagai sedekah. Jangan kurangkan peruntukkan!! ?Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ni sampai kepada ibuku?. Itu yang yang buat ibu kita bahagia di sana .

Kalau kita susah nak bersedekah, bayangkan wajah ibu kita baru kita ringan tangan nak bersedekah

*** Allah panjangkan usia ibu dan bapa supaya dia sakit dan nyanyuk untuk beri syurga pada anak anaknya. Jagalah mereka dengan baik insyallah, syurga balasanya. Jadi kalau tahu ibu / bapa sakit, berebutlah menjaga ibu / bapa kita. Besar sangat pahalanya.

Allah kalau boleh taknak kita masuk neraka jadi Allah takkan matikan seseorang dalam keadaan kotor dan berdosa jadi dia bagi kita sakit / malu / miskin untuk membersihkan kita sebelum dia mengambil kita

Selalu Bergaduh Dengan Ibu

Jika ada antara kita yang selalu bergaduh dengan ibu, ada kemungkinan kita diganggu saka

Ø Antara ganguan saka, selalu mimpi bayi / budak. Dukung bayi, susu bayi or selalu mimpi jatuh dari tempat tinggi / selalu sakit tulang belakang / tulang belakang bengkok / rasa mengantuk selepas asar

Ø Saka dipindahkan melalui Kasih sayang / Harta pusaka, walaupun sebiji pinggan / Amalan / Sentuhan

Ø Symptom dah terkena saka
- Tak boleh tidor lena tapi bila dekat azan subuh, senang lena
- Bila dah peringakat teruk, di usia tua kita, tgh malam selalu lapar
- Susah nak dapat anak, senang gugur
- Ada rasa kelibat orang lalu
- Yang lagi parah, saka bersetubuh dgn kita, mengandung tapi anak hilang dalam kandungan jadi bila nak beintim, bercakap laa sedikit kerana saka menyerupai suami kita dan dia datang dalam keadaan diam

Ø Cara hilangkan saka, Zikir ?Laillahaillalah? 700,000 sampai habis, insyallah saka akan cair dan keluar dari badan

- Antara penyakit saka adalah breast cancer, cancer rahim and cancer tulang.

3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari syaitan adalah cancer, aids and leukemia. Kalau dapat ni pi laa perawatan cara islam jugak.

Kalau ibu kita sakit cancer dan dia tak mampu berzikir, kita tolong zikirkan

Kalau ada penyakit was was, bacalah surah al-ikhlas.. ?Qulhuwallahuahad?? 1000x sehari

Anak Lari Dari Rumah

Kalau anak lari dari rumah, gantungkan bajunya dihanger dan anginkan dan hadiahkan surah al-ikhlas setiap hari

Masa lauangan azan yang pertama, panggilah nama anak kita, insyallah akan sampai panggilan kita kepadanya

Anak Degil

*** Bila anak dah tidor, duduk di hujung kepala pangil ROH ANAK

Ø Ni seram sket masa nak buat hehehe.. mula2 je lepas tu ok..e.g. Wahai roh anakku "nama anak", jadilah kamu roh yang baik, roh yang bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang sayang sesama manusia. Nasha dah try buat kat anak and Kak Has pun dah try ngan anak dia, setakat ni alhamdullilah menjadi

TERIME KASIH MEMBACA....

sape nak pegi spa free???

n3 nie sampai ade yg berminat!!!
n3 baru sila scrol bawah yea...
 

sape taw iklan nuff yg Cres Wellness ???
hari tue ain saje la klik iklan 2 n daftar untuk cuba perkhidmatan yg ade kat spa 2..
smlm ade amoi cine tpn ain utk buat temujnj utk pegi spa 2..
ain tpakse la xpegi sebb ain ade intview ari jumaat,tpakse la ain pas bnd nie kat owg laen..ain nak bg ibu,tapi ibu ain keje kn..jd xbole la..

jadi ain nak bg kat sape2 yg berminat...
bnd nie free aje,xpyh bayar ok!!!
jnj kowg ddk area yg dekat dgn JJ balakong dan 21 tahun ketas yea dan TIDAK PENAH PEGI KE Cres Wellness ..
ade sape yg berminat???
........
sila bg taw ain d coment yea..
owg pertame yg anta coment dye la yg dapat yea!!


temu janji dye ari jumaat pukul 12 yea ..

TERIME KASIH MEMBACA....

sape suke taugeh bace nie!!!



Mesti ramai suka makan taugeh. nak pulak campur dlm char kuey teow.hmmm rangup... tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la..beli sket, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari. pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane. dan kalau boleh jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu.

kepututsan yg mungkin boleh didapati...
lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam.
bermakna taugeh tu disiram dgn urine aka air kencing.
dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri.
kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje.
kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnyalangsung tak guna urine sebagai baja.

ni info dari pegawai opis aku yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip.
siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2 taugeh tu dan kenapa taugeh jadik mangsa?
sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat2 terus dlm batangnya.
tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesis semasa proses
penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2 dari baja.
tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan tumbesaran bukan secara fotosintesis.
tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham...so bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2 hanching dgn taugeh2 bumiputera.
ain dapat / copy dari fB SRP

TERIME KASIH MEMBACA....

Malaysia Day Giveaway



 
GA anjuran cute mama
ringkas dan mudah aje..
tarikh tutup 30 september 2010

TERIME KASIH MEMBACA....

Mataku Cantik Contest!



 hye ualls..

jom ekot ain join contest mataku cantik nie..

contest nie anjuran blog geolenstherapy
lens yg jual kat cinie mmg chanteq2 n murah gitu..ain pon ngah usha2 utk dbeli..pd tuan pnye blog bole kasi murah lg tak utk ain..hehe..

dah2 jom lyn contest nie ok..
terbuke pd sape2 yg pakai lens yea...
pd pnganjor nie pic yg ain nak tarohkan utk contest nie..

nie satu lg pic zoom dari ain ok..

 
dan yg pasti nie lens ptame ain lepas di sahkan rabun ari 2 yea....
lens nie dhadiah oleh my cazen.jd ain xtaw jenis ape..
klu ain menang bole la ain pakai lens dari blog nie pulak..hehehe
ain pakai lens sbb ain mmg rabun,pakai cermin mate pon bile ngadap latop or pc je..

jom ye ekot ain join cobntest nie yea..

TERIME KASIH MEMBACA....

Contest September di belog PCH



pagi nie ain nak kuakn semua contest / GA yg ade dlm draff ain nie..
contest nie puteri cinta hati yea..
mane la tawkan ain ade tuah,bole dapat rM 50 kan..
klu nak ekot azrynain join letak ain jd referral yea..

referral ain pulak malaysiagiveway
ain nak tag..
suzie
yana
nur_eimi
dan sape yg berminat ok !


TERIME KASIH MEMBACA....

Sape nak hadiah free? =)




hye kowg..
ain nak join GA dari sis nadia farahida pulak kali nie..
GA nie mudah aje..
jom la ekot ain join yea..

ain nak tag :
eykn
intan inn
nur irwani

TERIME KASIH MEMBACA....

Hajat termakbul..

salam ualls...
http://www.cute-smiley.com
n3 ke 3 selepas pose pulak...hhehee
mcm mane raye??? dapat naek kn berat bdn anda??hahhaha
byk dapat mmberi sedekah pd anak2 sdare n anak2 jiran??
huhuhu...

harinie ayah ain dah makbulkan hajat ain yg sebelom raye lg,,
wah mcm hajat terakhir jekn..hehhehehe...
hajat ain sebenarnye nak pasang meje komp yg ayah ain dah smpn 2,,tp sebb posekn ayah ain suruh tngu la..dan yg penting mase ain desak suruh ayah psgkan meje 2,dgn rasminye meje 2 roboh balik lepas dpasangkan sbb anai2,jd ayah ain buag la..dan ayah jnj dah belikan yg baru..hhehhehe
td petang lepas g umah makcik,,ayah n ibu ajak g k4..kowg taw ape 2 k4??sape dok sri petaling n area BJ (bukit jalil) mesti tawkan...
http://www.cute-smiley.comjd kan cete ayah belikan la ain meje komp yg kecik (maklumla bilik ain kecik je) dan murah cikit (RM 49.90)..lepas dapat meje komp 2 ain senyum mcm dunia nie ain yg punye..heheh,,siap kene peli dgn ibu...
lepas beli brg rumah n beli yoget kami balik..
smp je rumah lps kemas2 brg,,ain n ayah sebok la psg2 meje 2..td pic mase psg xdpt la nak amek,sbb sebok tlg ayah kan..
jadi ain bg pic da siap yea...


sekarag ain ngah scan komp ain,nak taw x komp nie dah 2 taon xgune lepas ain dapat latop OK!!! jadi nie la insan kedil yg menumpag komp ain..



mase ain update blog nie ain gune yg bawah 2..sebenarnye ain nk komp 2 sbb ain rajin maen game n rajin on9 lame2..jd utk latop ia xbaek utk kesihatan ok..pd kowg2 yg gunekn latop,ain galakkn jgn la kowg dere latop kowg 2 yea,latop klu bole ON 4 jam dan rehat ok..


http://www.cute-smiley.com               http://www.cute-smiley.com


p/s : utk pemenang GA sori yea,,ain lmbat anto adiah,sebb hal2 raye yg telampau.nnt ain dan free byk ain anto..jnj ok...hehhe

TERIME KASIH MEMBACA....

WANITA

http://www.cute-smiley.com

 Rasulullah bersabda,'Dunia ini adalah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah'. (Riwayat Muslim).

Wanita diciptakan bukan daripada tulang rusuk atas untuk memerintah,
bukan daripada rusuk bawah untuk dipijak, tetapi terletaknya rusuk itu di bahagian dada dan berdekatan dengan tangan bermakna tangan yang membelai dan hati yang mempunyai perasaan dan kasih sayang….
 
http://www.cute-smiley.comhttp://www.cute-smiley.comhttp://www.cute-smiley.comhttp://www.cute-smiley.com

TERIME KASIH MEMBACA....

hadiah sudah tiba..


 ( n3 sebelom raye patotnye.)
2jumaat lepas ain mis brg dari poslaju,
jadi dowg tngalkan note la suruh amek ataw pon call dowg suruh anta kali ke 2..
isnin lepas ain baru cal dowg suruh anta balik brg 2,dowg jnj anta selase..
sebab terujekan nak taw sape yg anta brg 2,ain bagon la awal2 pagi,takut tlepas lg,
tngu punye tngu dekat pukul 5 posmen baru smp,(sakit aty  je tngu)
selamat la owg yg anta 2 bagi alasan yg kukuh..hehhe
kowg nak taw ape dye ain dapat???
taraaaaaa......

ain dapat adiah nie sebb jd folowe ke 100 blog a gritos de esperanza.
tak sangke pulak,ajat aty nak mng GA dari sis aty,tapi dpt adiah jd folower pulak..
dapat gak adiah..hheehe
adiah ptame taw nie....(hope lepas nie adela rezeki ain kan..)
nak taw ape ade dalam 2??
yg ptame ain dapat nie...
taraaaaaaa....

yang ke 2 ain dapat nie pulak...
coklet...

adeq ain bukan maen suke tgk coklet nie,,sbb ain xbape mkn coklet,bole la dye mkn..hehehe..
pade sis aty terima kasih yea atas adiah nie...
moge lepas nie murah lg rezeki sis aty ok..
dan selamat ari raye utk sis sekeluarge.



TERIME KASIH MEMBACA....

Rayerayeraye

Wah da lame xbg mkn kt bl0g nie.td sdare islam ain da umumkn jumaat ni raye ok!!makneye es0k last p0se(minx2 jumpe lg p0se ta0n dpn) n es0k ain g0 to pahang la.hehe,,:-P
Ok sbl0m ain tingalkn bl0g ni sepi ain bg k0wg pantun nie yea,rajin bls la.hehe


joyah berjalan tersipu malu,
menutup mke dengan dulang,
ramadhan akan berlalu,
kini syawal akan menjelang tiba.

SELAMAT HARI RAYA!


p/s:adiah ga ain xp0se lg,sbb ade yg xanta email kt ain.jd klu mingu dpn ain xdpt gak email 2,ain bg owg lain ye.maaf
TERIME KASIH MEMBACA....

DUIT RAYA URGENT GA


kowg nak duet raye dari ikram??
mudah je syarat dye..
klikklik bawah nie yea


TERIME KASIH MEMBACA....

Close
:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...