}

next trip


pic google

TERIME KASIH MEMBACA....


pepanas nie kalau dapat makan icecream kan sedap,

.
kalau tak dapat icecream nie pon jadi la






TERIME KASIH MEMBACA....

espKB tidak boleh print


entry khas buat lynn

kawan ain ade tanya dan suruh buat entry khas utk dia,sebabkan espKB dye tak boleh print,dah ajar guna tpn dye masih tercarik-carik lagi.lynn mu folo jela step nie yea

1 *pastikan adobe reader dah install
2 *folo langkah dibawah yea

klik pada tools dan cari compatibility view setting


tick pada display all websites in compatibility view  dan close


buka balik pada data yang lynn nak print tue semula dan cuba print semula..harap entry nie dapat bantu lynn yea.



TERIME KASIH MEMBACA....

Derma Darah


Bile cakap pasal derma darah, mesti ramai tanya tak sakit ke, nape nak kene derma pulak, taknak la kene cucuk jarum bagai.ain dulu pon ade jugak terpikir macamtue.lepas festime derma,ain jadi nak dan nak lagi. buat masa nie buku merah ain dah diisi 6 kali,wah macam tak caye jea..

ramai cakap kesan sampingan lepas derma darah tue berat badan makin naik.yea ain akui lepas ain menderma,ain makin kuat makan,bila ain search internet,pakar perubatan pDN berkata "merderma darah boleh menyihatkan badan kerana badan akan menghasilkan sel darah baru bagi menggantikan darah yang telah kita dermakan (patotla)." benda tue tergantung pada setiap individu.kalau ade yang cakap lepas derma darah berat badan naik bagi taw ain yea,sebab kwn ain yang sowg tue,stil macam tue je bdn dia tp makin turun katenya..


gamba ahad lepas untuk ke 6 kali dan 450 ml diambil
pusat darah negara






mari kite lihat kriteria penderma darah yea :

  • Sihat tubuh badan pada hari pendermaan.
  • Berumur di antara 18-60 tahun.
  • Berat badan melebihi 45 kg.
  • Tidur melebihi 5 jam pada malam sebelum hari pendermaan.
  • Tiada masalah kesihatan.
  • Tidak mengambil sebarang ubat-ubatan Tidak mengambil antibiotik dalam tempoh 7 hari sebelum hari pendermaan
  • Telah mengambil makanan sebelum menderma darah (tidak berpuasa)
  • Tidak terlibat di dalam sebarang kegiatan berisiko tinggi.
  • Pendermaan terakhir sekurang-kurangnya 3 bulan untuk penderma darah penuh (whole blood), dan 2 minggu untuk penderma aferesis.
  • Untuk penderma wanita
           Tidak mengandung. Tidak datang haid. Tidak menyusukan anak.
  • Jangan menderma darah jika anda:
Pernah tinggal di United Kingdom (England, Northern Ireland, Scotland, Wales, Isle of   Man atau Channel Island) atau Republik Ireland dari tahun 1980 hingga 1996 untuk tempoh 6 bulan atau lebih
Pernah tinggal di benua Eropah dari tahun 1980 hingga sekarang untuk tempoh 6 bulan   atau lebih.

harap maklumat nie boleh membantu ualls yea. =)


TERIME KASIH MEMBACA....

Close
:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...